芒种 Mangzhong (Moget ax)

24 Solstånd

Manzhong är det nionde solståndet av årets 24 och sommarens tredje. Det markerar början på högsommaren; Mangzhong på kinesiska beyder att säden står i ax och är redo att skördas och att risplantorna är redo att planteras ut. Det är också det enda solståndet vars namn anspelar direkt på jordbruket.

Klimat

 

Mangzhong markerar början på regnperioden med ökande temperaturer, det är tiden för “plommonregnet” (meiyu) vid Yangziflodens mitt och nedre lopp, en mycket bra tid för att odla ris och andra sädesslag.
Offra till Blommornas gud

 

Mangzhong inträffar oftast i mitten av den femte månaden i den kinesiska månkalendern, då blommorna börjar vissna. Under dynastierna Ming och Qing offrade människorna till Blomguden för att visa sin tacksamhet och önskan om hennes återkomst nästa år. Nuförtiden har denna tradition nästan tynat bort men vi kan läsa om denna ritual i den kända kinesiska romanen “Drömmar om röda gemak
Önskan om en god skörd (Anmiao)

 

Ända sedan början av Mingdynastin har människor i södra Anhui ordnat ceremonier efter risplanteringen under Mangzhong. Vart enda hushåll maler nyskördat vete och bakar ångade bröd doppade i grönsaksabuljong och formar dem till vetekorn, frukter och grönsaker. Dessa läggs på altaret som offergåvor i hopp om en bättre skörd och fred.
Koka gröna plommon

 

Plommonen mognar i maj och juni i södra Kina. Gröna plommon är fulla med naturlig syra och mineraler som kan minska trötthet, sänka nivåerna av blodfetter, stärka immunförsvaret och bidra till allmän skönhet. Men eftersom gröna plommon är bittra och sura måste man koka dem först.
 

Hälsotips

 

Allt eftersom sommaren blir varmare och ljusare är det lätt att bli trött, vilket kan avhjälpas av en middagslur efter lunchen. Solsting kan förebyggas genom att undvika direkt solljus, dricka mycket och äta lätt, mjuk och lättsmält mat såsom polerat rundkornigt ris, röda bönor, mungbönor, majs, hirs och linser, med mindre salt, socker och kryddor för att inte störa matsmältningen.

En dokumentär

 

Eftersom regnperioden börjar vid Mangzhong måste bönderna hinna avsluta veteskörden och förbereda nästa plantering efter regnet. Det är således en bråda dagar runt Mangzhong (vilket också hörs i namnet då mang även kan betyda bråttom). I Xiangcheng i provinsen Henan där de största veteskördarna finns arbetar bönderna hårt på fälten. De är kända för sitt flexibla och lugna sinne – kanske något de fått från deras självförsörjande livsstil.

https://www.facebook.com/watch/?v=545484932815001

 

I nära tidsanknytning till Mangzhong firas Sveriges nationaldag den 6 juni. Datumet härrör till två historiska händelser; Gustav Vasas kröning den 6 juni 1523 samt antagandet av 1809 års regeringsform den 6 juni . 
Varje år deltar kungafamiljen i festligheterna på Skansen dagen till ära och man får en sällan chans till att se svenskar vifta med svenska flaggan och barn i traditionella folkdräkter räcka över sommarblommor till kungaparet.

Ola Ericson/imagebank.sweden.se

资料来源 / Source: https://sweden.se/

Facebook: China Cultural Center in Stockholm

https://www.facebook.com/China-Cultural-Center-in-Stockholm-110983273921638

Tik Tok: cccinstockholm

@cccinstockholm

Wechat: 斯德哥尔摩中国文化中心 or scan the QR code below

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *