Fotoutställningen Kina i svenskarnas ögon öppnades på kinesiska kulturcentret i Stockholm den 15 december 2018 och pågår till sista januari 2019. Genom ett antal svenska fotografers och mediefolks lins skildras naturlandskap och mänsklig kultur i Kina.
Kinesiske ambassadören i Sverige Gui Congyou invigde utställningen i närvaro av den svenske landskapsfotografen Claes Grundsten och andra gäster. Fler än 100 personer deltog i invigningen, både svenskar från alla håll och utlandskineser.
I sitt tal sa Gui Congyou att utställningen är ett positivt resultat av vänskapliga utbyten mellan Kina och Sverige.

Utställningen organiseras gemensamt av tidningen Green Post och den svenska tidskriften Kamera & Bild och visar bilder från två olika resor:
I augusti i fjol inbjöds Green Post-redaktören Xuefei Chen Axelsson tillsammans med 14 journalister från 13 länder till Xinjiang, för att längs silkesvägarna se Xinjiangs utveckling inom turism och industri. De åkte igenom både Gobiöknen, skogar, berg och sjöar.
Den andra resan arrangerades av Tidningen Kamera & Bild i samarbete med resebyrån Zoom. De samarrangerar regelbundet olika fotvandringar till olika delar av världen. Inovember 2018 ledde svenske berömde landskapsfotografen Claes Grundsten och fotojournalisten Johan Wessel en grupp av 15 fotoentusiaster att besöka Beijing, National Park Zhangjiajie i Hunanprovinsen i centrala Kina och den vackra Lijiangfloden i Guilin, samt autonoma regionen Guangxi Zhuang i södra Kina. Med kameran i sina händer speglade de naturen och det mänskliga landskapet i olika delar av Kina.

Kina i svenskarnas ögon skildrar ett brett spektrum ur Kinas landskap; Altays unika Yadanlandformation i Xinjiang – som bildades av vinden men namngavs av den svenska upptäcktsresanden Sven Hedin och Zhangjiajies berömda landskap “Qifeng Sanqian”. Även befolkningen i Xinjiang, de centraleuropeiska tågen som förbinder den eurasiska kontinenten och vindkraftsindustrin skildras, liksom fiskarna i den ensamma båten på Lijiang-floden i Guilin.

De vackra fotografierna inbjuder besökare att stanna upp och njuta av det under lång tid.