Den 28 november 2018 startade en ny och alldeles unik musikkurs i Guqin på Kinesiska kulturcentret i Stockholm. Klasserna leddes av Kinas Central National Orchestras berömda guqinspelare Deng Hong, som flugits hit för att hålla i dessa intensivkurser. Guqin är ett klassiskt kinesiskt liggande stränginstrument med 3000/årig historia. Värd för öppningsceremonin var Pu Zhengdong, kulturattaché vid den kinesiska ambassaden i Sverige och chef för Stockholms kinesiska kulturcenter. Professor Cecilia Lindqvist, 86-årig känd svensk sinolog och författare till bl.a. boken Qin, deltog i inledningsceremonin och höll ett tal till över 60 kinesiska och svenska studenter.


Först av allt lyfte Pu Zhengdong fram Cecilia Lindqvists stora gärning när det gäller att främja kinesisk kultur i Sverige, speciellt guqin. Tack vare henne känner många till detta fantastiska instrument och dess historia.


Cecilia Lindqvist sa i sitt tal att hon 1961 ursprungligen planerade att studera kinesiska och konsthistoria vid Peking University, men att hon sedan fick möjlighet att studera vid forskningsinstitutet för Guqin, Qinakademin. Läraren som Cecilia hade mest kontakt med var Wang Di, mamma till Deng Hong. Länge efter att ha återvänt till Sverige, beslöt hon sig för att skriva en bok om guqin och sina upplevelser. Men det var en lång väg att gå. Under skrivprocessen konsulterade hon Wang Di och åkte till Kina nästan varje år och fortsatte forska om instrumentet i mer än tio år. Efter att Qin publicerades tilldelades hon det högsta litterära priset i Sverige, Augustpriset, för andra gången. Hon vann priset första gången på grund av sitt arbete med Tecknens rike. År 2016 vann Cecilia också “Special Contribution Award for Chinese Books”.


De senaste tio åren har hon bjudit in Guqinspelaren Deng Hong och pipspelaren Chen Shasha för att turnera i de nordiska länderna och tillsammans framförde de fler än 50 föreställningar i över 30 städer där de spelade och Cecilia höll föredrag om Qin. År 2010 gjorde Swedish National Music Association en inspelning och publicering av Heart Musical Piano ur Deng Hongs Guqinalbum, vilket var mycket uppskattat.


Fler än hundra anmälde sig till kursen. Kinesiska Kulturcentret i Stockholm anpassade kurserna efter studenternas situation och önskemål. Således arrangerades det hela på ett mycket flexibelt sätt så att studenter som redan hade grundläggande eller avancerade gulin-kunskaper kunde förhöja sin nivå medan studenter utan tidigare erfarenhet kunde uppleva den unika charmen med Guqin-konst och lära sig grunderna.