Mindre än halva 2020 har passerat och vi har redan bevittnat katastrofer som eldbränder och gräshoppsangrepp och utbrottet av det nya Coronaviruset runt om i världen har ytterligare begränsat människors rörelsefrihet. Lyckligtvis har vi ett stort nätverk och rika resurser online som kan öppna ett fönster för oss så att vi ändå kan njuta av naturens och människors skönhet.
Nu när våren är här och blommorna äntligen tittar fram har Stockholms kinesiska kulturcenter öppnat en serie utställningar “Visiting China Online” på internet. Således kan alla resa runt i Kinas vackra natur och historia utan att lämna hemmet och berikas även under epidemin.

Även om Kina och Sverige ligger långt ifrån varandra så kommunicerar våra sinnen på samma sätt och vårt mänskliga utbyte har en lång historia. Vi tror att så länge vi står sida vid sida och bekämpar epidemin, kommer vi säkert att skapa en vacker morgondag tillsammans.

Molnhaven i Huangshan, Anhuiprovinsen.


Anhuiprovinsen
Wuyue återvänder utan att titta på bergen, Huangshan återvänder utan att titta på Yue

Anhuiprovinsen ligger i östra Kina, i Yangzi-floddeltans inland, omfamnar både Yangzi-floden och Huaihefloden som sammanlänkar norr med söder. De två floderna delar upp provinsen i två delar; Huaibeislätten och de stora områdena Jianghuaikullarna och de södra Anhuibergen och provinsen täcker därmed in övergångszonen mellan varmt tempererat och subtropiskt klimat.

Världsnaturarvet Huangshan är känt för sina fem kännetecken: sällsamma tallar och stenar, molnhav, varma källor och vintersnö. Av Huangshans 72 toppar är de största Lotustoppen, Guangmingding och Tiandu. Vid foten av Hungshan omgiven av berg ligger Feicuidalen och Taipingsjön och inemellan ligger de anrika byarna Cheng och Tangmo utströdda.

Huangshan – den kända tallen Yingkesong – tallen som välkomnar gäster.

 

Jiyubei – Karpryggskammen – Huangshan.

 

Feicuigu, de färgsprakande vattnen i Jadedalen- Huangshan.


Ett av de fyra berömda buddhistiska bergen är Jiuhuaberget, ett nationellt kultur- och naturarv. De nio huvudtopparna flyter över molnhavet likt nio lotusblommor och de sammanhängande bergstopparna bildar en sovande Buddha.

Jiuhuabergen vid staden Chizhou.

 

Den blå glaciärdalen, Xu Changshou i Jiuhuabergen vid staden Chizhou.


 

Kinesiska lärkträd vid Xuancheng i Anhui, längs vägen mot södra Sichuan och Tibet.

 

De första gryningsstrålarna över Guldsjön Jinhu i Chizhou.

 

Natt över De vita hästarnas topp – Baimajian – Liu´an.


Himmel och människa är ett

30 kilometer från Huangshan ligger Xidi och Hongcun, två anrika byar på världsarvslistan, kända för sina traditionella byggnader i Anhuistil, vilken utgör en av de viktigaste arkitekturgenren i Kina.
Pittoreska hus med uppåtböjda takskägg och flera innergårdar och våningar i elegant stil som integreras i landskapet. Lite i taget transformeras de gamla husen i sten, trä och tegel till en abstrakt minimalistisk siluett som i en svartvit tuschmålning och den traditionella kinesiska tanken att människan och himlen är ett manifesteras.

Paviljong i södra Xixi, Huangshan.

 

Den gamla byn Shuidong vid Xuancheng.

 

Den gamla byn Lingshan i Chengkan, Huangshan.

Människor på Persikoblomdammen i Xuancheng.

 

 

Yuanyansjön – Mandarinankssjön – i södra Xixi, Huangshan.

 

Xianyuberget i Chizhou.


Skapa nytt på det gamlas grund

Provinsen Anhui är ett av de områden från vilka den kinesiska civilisationen har utvecklats. En mängd materiella och icke-materiella kulturarv har uppstått där och det finns många minnesmärken. Rispapperet från Xuancheng och den traditionella byggnadstekniken från Weizhou uppfördes 2009 respektive 2010 på Unescos lista över immateriella kulturarv. Från templet uppe i bergen till den gamla stadskärnan, från teatern Huaxilou till paraplyet av oljepapper – överallt spårar man gamla tiders konstskicklighet och nutidens omsorg om kulturarvet.

 

Berget Tushan vid Bangbu stad i Anhui.

Huaxilou, ett teaterkvarter i Haozhou stad, som började anläggas på 1600-talet.

 

Ett daoistiskt tempel, den himmelska tystnadens palats i Haozhou, en stad i Anhui.

 

Under den gamla staden Haozhou finns ett stort system av underjordiska gångar.
De byggdes ursprungligen för försvarsändamål och tillskrivs den kände fältherren Cao Cao (200-talet e.Kr.)

 

En klipprelief i det geologiska reservatet Suzhou–Biyunshan.

 

Ett traditionellt paraply av oljat papper i en kulturskyddad park i Hefei, Anhuis provinshuvudstad.


Kulturturism

Kulturturism handlar om att skapa kulturupplevelser och att kombinera kultur och resande. Det var med det för ögonen som Anhui utnyttjade årets Internationella kulturturismfestival till att lyfta fram de många gamla byarna och småstäderna i provinsen, med deras traditionella folkseder, tempelmarknader och festdagar, under det samlande temat ”det folkliga Anhui”. Man ställde samman ett program med de tio viktigaste byarna och städerna plus landskapen omkring dem under rubriken ”en svunnen tids musik”.

Byn Hequan ligger mycket naturskönt.

 

Konkubinen Yus park ligger i norra Anhui. Yu var den berömde fältherrens Xiang Yus konkubin. Båda begick självmord sedan de besegrats i slaget vid Gaixia år 202 f.Kr., en händelse som bl.a. har skildrats i en berömd opera.

 

Inför det kinesiska nyåret 2019 kom en nitton man stark kulturtrupp från Anhui till Stockholm, där den bl.a. deltog i nyårsfirandet vid Östasiatiska museet. I juni samma år anordnade kulturcentret en ”kinesisk turism- och kulturvecka” med fokus på Anhui. Senare under året besökte en kulturdelegation från Västra Götalands län Anhui. Sådana besök bidrar till att öka förståelsen och vänskapen mellan Sveriges och Kinas folk.

Det vackra Anhui hälsar dig välkommen på ett besök när pandemin är över!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *